Adem in, Adem uit

16 november, 2020

Het is donderdagavond. Ik zit tegenover Roelf in een Thais restaurant. Het aantal Covid-19 besmettingen in Nederland neemt schrikbarend snel toe. Voordat de tweede gedeeltelijke lock-down van kracht gaat, genieten we nog van het Aziatische eten. Ondanks de luxe van uiteten gaan zit Roelf humeurig tegenover me. “Es, je lichaam zit hier tegenover me maar je gedachten zijn totaal ergens anders” beklaagt hij zich. Zoals vaker het geval is met de constateringen van Roelf, heeft hij gelijk. Ik heb van 8h30-17h30 onafgebroken in ZOOM-meetings gezeten. Het is op zich best bijzonder dat de hele wereld onze huiskamer binnenkomt door te ZOOM-en met project partners in Jordanië, Myanmar, Bangladesh, Bhutan en Indonesië. Het voelt echter ongelooflijk intensief om op deze
manier mijn thuiswerkdagen door te brengen. Mijn hoofd tolt van alle gesprekken, alle toegezegde beloftes en to-do lijstjes die nog afgewerkt moeten worden.

Ik zucht een paar keer diep en probeer mijn aandacht naar Roelf terug te brengen. Dat lukt maar gedeeltelijk. Roelf wil van alles met me delen en vraagt mijn advies over bepaalde zaken. Hoewel mijn man me lief is, voelt dit luisteren als het zoveelste gesprek deze dag. Mijn hoofd zit vol. Ik voel alleen maar de behoefte om in stilte alleen (al-een) te zijn. Op die manier kan ik weer contact maken met mezelf. Door te focussen op mijn ademhaling kan ik weer terugkeren in het ‘nu’. Heb je je weleens gerealiseerd hoe boeiend dat is aan ‘ademhalen’? De mind zit eigenlijk altijd in het verleden (“had ik maar…”) of in de toekomst (“ik moet nog dit en dat…”). Je ademhaling zit echter altijd in het ‘nu’ want vooruit of achteruit ademhalen kan simpelweg niet.

De volgende dag faciliteer ik de laatste dag van de jaartraining ‘Het Nieuwe Counselen’ van het LevensCollege. Het is frappant hoeveel deelnemers me bij de evaluatie bedanken voor de inzichten die ik heb gegeven over ‘echt aanwezig zijn’ en ‘jezelf met je ademhaling terugbrengen naar het huidige ogenblik’. Keer op keer realiseer ik me dat je vaak de meeste meerwaarde kunt bieden met de grootste lessen in je eigen leven. Welke zijn dat van jou?

 

  • Esther den Hartog – november 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *