Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en aanbiedingen

drs. Valérie van Dijck

Docente De LevensTuin. Tevens heeft Valérie een eigen tuinderij en helpt zij mensen met het opzetten van hun eetbare tuin of voedselbos.

Valérie ontwerpt eetbare siertuinen op basis van Permacultuur. Naast twee afgeronde permacultuur opleidingen (Permaculture Design Certificate) heeft Valérie een jaar Natuurvoeding gestudeerd.

“Gezonde tuinen en gezonde voeding, op kleine en op grotere schaal, zijn mijn passie. Niets is zo fijn als groente en fruit uit je eigen tuin plukken: vers, met de seizoenen mee en bovenal onbespoten. Zelfs in een pot op een balkon kun je lekkere groente verbouwen. Een klein gebaar kan een mens al zo gelukkig maken. Ook voor kinderen is het erg leuk om zelf groente en fruit te verbouwen en ook zo belangrijk dat juist de toekomstige generatie meekrijgt dat wij zelf ons voedsel kunnen telen en de keuze kunnen maken om gezond en duurzaam te eten!

In 2015 ben ik begonnen met Permacultuur tuinderij De Veldhof, in de buurt van Deventer. Met deze productietuin van 1,7 hectare in Joppe worden wekelijks en jaarrond een kleine honderd abonnementhouders van verse groenten en fruit voorzien. Op de tuin wordt de éénjarige teelt van diverse soorten groente (sla, pompoen, courgette enz.) gecombineerd met meerjarige teelt (asperges, aardbeien, artisjok, kardoen enz.) en vaste planten zoals appel-, peren- en pruimenbomen, bramen, frambozen en bessen. Door deze veelzijdigheid kun je niet alleen jaarrond vers en lokaal eten maar creëer je ook een natuurlijke balans waarbij alle elementen elkaar ondersteunen en gezond houden en er weinig ruimte is voor ziekten en plagen. Het bodemleven wordt elk jaar rijker en sterker; er is ruimte voor vele soorten insecten en door volledig op plantaardige wijze te werken kan ook de kringloop van energieën steeds meer gesloten worden. Op de tuin wordt zo veel mogelijk de natuur nagebootst; de voeding voor de tuin bestaat volledig uit een natuurlijke bemesting van compost en levende planten die voeding en organische stof toevoegen; er wordt dus niet met dierlijke of kunstmest gewerkt. Dit alles is voor mij niet alleen een fantastische uitdaging maar bovenal een gewaagd statement: volledig lokaal en plantaardig voedsel verbouwen, jaarrond. Het kan!

Naast het telen van groente en fruit onderzoek ik hoe je volwaardig en volledig lokaal plantaardig kunt eten. Vanuit een gezonde bodem en met liefde geteeld naar een heerlijke maaltijd op je bord!”

In haar blog neemt Valérie je mee op een ontdekkingstocht naar een lekker en gevarieerd menu, aangepast op de verschillende seizoenen.