Valérie van Dijck

Docente De LevensTuin. Tevens heeft Valérie een eigen tuinderij en een ontwerpstudio waarmee zij mensen helpt met het opzetten van hun eetbare tuin of voedselbos.

Valérie ontwerpt eetbare siertuinen op basis van Permacultuur. Naast twee afgeronde permacultuur opleidingen (Permaculture Design Certificate) heeft Valérie een jaar Natuurvoeding gestudeerd.

“Gezonde tuinen en gezonde voeding, op kleine en op grotere schaal, zijn mijn passie. Niets is zo fijn als groente en fruit uit je eigen tuin plukken: vers, met de seizoenen mee en bovenal onbespoten. Zelfs in een pot op een balkon kun je lekkere groente verbouwen. Een klein gebaar kan een mens al zo gelukkig maken. Ook voor kinderen is het erg leuk om zelf groente en fruit te verbouwen en ook zo belangrijk dat juist de toekomstige generatie meekrijgt dat wij zelf ons voedsel kunnen telen en de keuze kunnen maken om gezond en duurzaam te eten!”

In deze periode van transitie voelen we de oneindige mogelijkheden voor onze ‘nieuwe Aarde’. Elk wonder draagt bij aan het vormgeven van onze nieuwe Aarde. Hoe wil jij dat onze nieuwe Aarde er uit ziet?

Naast het ontwerpen van eetbare siertuinen runt Valérie een zelfoogsttuin (Community Supported Agriculture) in de Achterhoek, Permacultuur tuinderij De Veldhof. De Veldhof is ontworpen als zelfregulerende agro-ecologische tuin met een paddenpoel, bijenhaag en houtwal. Eenjarige planten (groenten) worden afgewisseld met fruithagen en een stuk voedselbos.

Door deze veelzijdigheid kun je niet alleen jaarrond vers en lokaal eten maar creëer je ook een natuurlijke balans waarbij alle elementen elkaar ondersteunen en gezond houden en er weinig ruimte is voor ziekten en plagen. Het bodemleven wordt elk jaar rijker en sterker; er is ruimte voor vele soorten insecten en door volledig op plantaardige wijze te werken kan ook de kringloop van energieën steeds meer gesloten worden. Op de tuin wordt zo veel mogelijk de natuur nagebootst; de voeding voor de tuin bestaat volledig uit een natuurlijke bemesting van compost en levende planten die voeding en organische stof toevoegen; er wordt dus niet met dierlijke of kunstmest gewerkt. Dit alles is voor mij niet alleen een fantastische uitdaging maar bovenal een gewaagd statement: volledig lokaal en plantaardig voedsel verbouwen, jaarrond. Het kan!

Je kunt Valérie’s werkzaamheden hier op Instagram volgen.