40 Rules of Love les 1: Groei door pijn

Wij delen samen een enorme liefde voor de prachtige gedichten van de Soefi mysticus Rumi en de 40 rules of love van Shams.

Het soefisme wordt ook wel beschreven als de alchemie van het hart. De innerlijke weg die leidt tot diepe vreugde en liefde waar de echte wijsheid en vereniging met God te vinden is.
Álles raakt en het inspireerde ons zo om de 40 rules of love te gaan doen! Een mystiek pad dat we met elkaar lopen en waar we ons laten leiden door de wijsheid van het liefdevolle hart en ons verlost van het lijden wat veroorzaakt wordt door belemmerende gedachten en overtuigingen. Waar we kijken, handelen en scheppen vanuit liefde.

De 40 rules of Love van Shams kunnen niet begrepen worden met het hoofd, maar enkel met het hart. Wijsheden van het hart die gaan over de liefde en God.

De liefde tussen Rumi en Shams

In 1242 ontmoette Rumi, een respectabel theoloog en Soefi mysticus, Shams, een zwervend derwisj die de orthodoxe leer van de Islam bekritiseert. Vanaf hun eerste ontmoeting is er liefde. Liefde voor het Goddelijke wat ze samen delen en in elkaar herkennen.

Dagen sluiten ze zich op in een kamer waar ze in stilte bij elkaar zitten, uren in elkaars ogen kijkend en via gesprekken dichter bij God komend. Ze keken niet met de wereldse ogen waarmee je de kleur ogen ziet, of de gelaatstrekken, maar ze keken zonder oordeel of vergelijking. Hun ogen waren spiegels en weerspiegelden de Geliefde, God.

Elk ogenpaar van ons werd dronken, volkomen bedwelmd door de belofte van eenheid, oh mijn God wat is deze eenheid van oog tot oog?

 De afzondering samen en het verwaarlozen van de studenten en volgelingen van Rumi, werd niet in dank door hen afgenomen en Shams besluit op een dag weg te gaan, Rumi in totale wanhoop achterlatend. In deze tijd ondergaat Rumi een transformatie waarin hij (zijn ego) “sterft” en hij begint met het schrijven van zijn prachtige gedichten.

Ze komen weer bij elkaar, maar de jaloezie van Rumi’s familie kost Shams uiteindelijk het leven.


Nu gaan wij samen op reis! Op avontuur… op ontdekkingstocht.

Zoals Rumi en Shamz de diepte indoken en niet konden ophouden met vinden… het vinden van zichzelf, het stralende verlichte hart, de zichtbaarheid van de illusies van de mind, de compassie voor zichzelf, maar ook het doorzien van de saboteur in jezelf. En alles, werkelijk alles leidde naar God, naar Liefde. Naar alle kleuren die zichtbaar worden op het palet van goddelijke liefde. Liefde voor jezelf, liefde voor je dierbaren, liefde voor de wereld, de natuur, de mens, de vijand, de geliefde, … en in dat alles de goddelijke liefde, jouw goddelijkheid, de verbinding met de Bron, God, Big Guy, de universele intelligentie….

Wat een feest om met jou aan de hand van de 40 rules of love van Shamz en met inspiraties van Rumi en onze begeleiders vanuit de ongeziene wereld deze duik in ons hart te maken, daar waar het goud ligt, onze schat.


Hier vind je de opname van de eerste ‘live’ ochtend:


Dit is de meditatie van het kruispunt en de twee wegen als geluidsbestand:

Om te downloaden klik hier>>>

Als je voelt dat voor jou de wegen andersom liggen dus links ipv rechts, dan is dat precies zoals de bedoeling is.


De vier regels onder het thema ‘groei door pijn’ waarop we deze les contempleren vind je hieronder.  Het is fijn om de woorden in je hart te laten landen en dan jezelf te laten inspireren wat deze voor jou betekenen.

Wat er ook gebeurt met je leven, hoe ellendig alles ook mag lijken, betreed nooit de wijk van de wanhoop. Zelfs als alle deuren gesloten blijven zal God een nieuw pad effenen alleen voor jou. Wees dankbaar! Het is gemakkelijk om dankbaar te zijn als alles goed is. Een soefi is niet alleen dankbaar voor wat hem is gegeven, maar ook voor alles wat hem is ontzegd.

De vroedvrouw weet dat wanneer er geen pijn is, de weg voor de baby niet kan worden vrijgemaakt en de moeder niet kan bevallen. Zo is ontbering ook noodzakelijk om een nieuw Zelf geboren te laten worden. Net zoals klei hevige hitte moet doorstaan om sterk te worden, kan liefde alleen vervolmaakt worden in pijn.

Probeer geen weerstand te bieden aan de veranderingen die op je pad komen. Laat het leven juist via jou leven. En maak je geen zorgen dat je leven op zijn kop wordt gezet. Hoe weet je dat de kant waaraan je gewend bent beter is dan de kant die volgt?

Het is nooit te laat om jezelf af te vragen: “Ben ik bereid om het leven dat ik leid te veranderen? Ben ik bereid om van binnen te veranderen?” Al is maar één dag van je leven hetzelfde als de dag ervoor, dan is dat toch jammer. Op elk moment en bij elke nieuwe ademhaling zou je telkens weer vernieuwd moeten worden. Er is maar één manier om in een nieuw leven geboren te worden: sterven vóór je dood.


Bonnie schreef een prachtig gedicht passend bij dit thema:

De moed van het Zieltje

Moedig stond ze aan de rand.
Klaar om te springen naar de aarde.
Met in haar hart een grote missie en uitdaging.
Geboren worden bij een moeder om complete afwijzing, onveiligheid en eenzaamheid te leren voelen.

Maar ik kan dat zei het zieltje
Mijn missie is de godin van liefde zijn.
Ik zal dat laten zien door alle pijnen heen
Want in Gods armen is het altijd veilig
In de armen van mijn moeder zal dat absoluut niet zijn

Dat zal me vormen
Terugtrekken
Alles alleen willen doen
Pijn willen doen vermijden
En me naar veiligheid laten zoeken.

Zo zegt de engel: dit is een heftige uitdaging die je aangaat. Weet je het zeker?

Ja zei het zieltje met de potentie van een LiefdesGodin
Weet je hoeveel mensen ik hiermee op aarde kan helpen en herinneren als ik deze zelf doorleef.

Vol goede moed springt ze naar de aarde met haar hart sterk.

Drie jaar en de impact is groot.
De bodem valt weg. Moeder ruilt haar in… de pijn gaat diep.

Overlevingsstrategieen worden gebouwd. Soms kan ze daardoor haar eigen hart niet meer voelen.

Maar haar leven gaat steeds meer in dienst staan van Liefde

En dan komt de test.
Opnieuw diep geraakt…

De hel in, deuren dicht
Het kind roept
Help laat me niet gaan
Ze pakt haar en troost
Zelfliefde…..

De schil breekt open.
De ziel
Herinnert
Een godin van liefde
Voor de mensheid
Is geboren

En door haar moedigheid vinden velen nu ook het pad terug naar Zelfliefde.


Eén van de vragen na de meditatie was:
Hoe kies ik echt voor het pad van liefde ondanks mijn angst, de vertrouwdheid van wat ik al ken?

Deze quote van Shams is een antwoord:

Love and conviction make one brave and push all looming fears to the fast horizon.

Zoals de ongeziene wereld ons telkens weer helpt herinneren: liefde en geloof overwinnen alles.

En ook Rumi heeft een antwoord op deze vraag:

The moment you accept what troubles you've been given, the door will open.

Het diepe vertrouwen dat God’s wil liefde is, ook als de uitdagingen groot zijn, maakt dat je van slachtoffer naar geliefde gaat. Geliefde van het Leven, met het hart wijd open, klaar om het nieuwe pad te belopen dat God voor je geopend heeft en wiens magneet jouw aantrekt naar het hoogste licht in jezelf.


We hebben een Facebookpagina gemaakt waar je je ervaringen en contemplaties kunt delen met elkaar. Je wordt lid via deze pagina: https://www.facebook.com/groups/1226701314462141

Heel graag tot de volgende les die gaat over ZelfLiefde.

❤️ Bonnie, Irina & Yvette


Copyright Het LevensCollege • WP Cursus websiteUitloggen