Corona & Gelijkheid

25 maart, 2020

Behandelt corona ons allemaal gelijk, zonder rekening te houden met hiërarchie?

Vanmorgen begon ik opeens te huilen. Ik maak als docent actief deel uit van het Levenscollege. In deze tijd van de coronacrisis vind ik veel troost en rust in meditatie waardoor ik contact kan maken met vertrouwen, universele liefde en de ongeziene wereld. Tegelijkertijd word ik gebombardeerd door teksten, foto’s en video’s over de huidige ’transformatie van de aarde’. Mensen lijken te juichen over de veranderingen die gaande zijn en de veel gewenste rust die zowel Moeder Natuur als wij mensen krijgen. En ja, ik zie en voel die veranderingen ook en omarm ze.

De tranen in mijn ogen weerspiegelen echter een ander gevoel. In zekere zin is corona een gelijkwaardig virus dat geen rekening houdt met hiërarchie omdat het iedereen besmet. Het maakt ook geen onderscheid tussen de westerse en niet-westerse wereld. Corona treft gewoon mensen overal ter wereld in alle lagen van de samenleving.

De sociaaleconomische onevenwichtigheden in de wereld maken het echter een zeer ongelijkwaardig virus. Zoals een van mijn Indonesische vrienden deze week zei “zelfs in deze tijd van crisis, waarin iedereen wordt getroffen, zijn er nog steeds grote verschillen tussen ons over de hele wereld en binnen landen”. Mijn tranen weerspiegelen mijn verdriet voor al mijn internationale vrienden die leven in landen die veel minder bevoorrecht en voorbereid zijn dan de onze…zoals Bangladesh, Indonesië, Myanmar, Jordanië, Bhutan etc.

Denk bijvoorbeeld aan de duizenden vrouwen in Bangladesh die voor 2 dollar per dag in de kledingfabrieken werken, 6 dagen per week, 12 uur per dag werken en in de sloppenwijken wonen. Denk aan de duizenden Syrische vluchtelingen in de kampen in Jordanië. Denk aan mijn vrienden in Oost-Indonesië die op de mooiste tropische eilanden wonen waar nauwelijks gezondheidsfaciliteiten zijn.

Wat als…

  • je geen huis hebt waar je tijdens een crisis kunt verblijven?
  • er geen ziekenhuizen zijn met voorbereide IC-units?
  • je supermarkt geen voorraad voor maandenlang heeft aangelegd? Of: als ze wel voorraad hebben maar je hebt geen geld om iets te kopen?
  • je jong bent maar ondervoed: geeft dat je een basis om te overleven?
  • je school dicht gaat maar er geen e-learning faciliteiten zijn?
  • je regering geen manieren heeft om de economie te ondersteunen?
  • Enz…

Mijn tranen en verdriet weerspiegelen het gevoel dat de transformatie inderdaad aan de gang is, maar… tegen welke prijs? Ja, corona is op zichzelf een gelijkwaardig virus, maar de sociaaleconomische onevenwichtigheden in de wereld maken de implicaties verre van gelijk. Daarom huilt mijn hart.

  • Esther den Hartog – reizigster in dit leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *