LevensTuin

19 juli, 2023

Moving away from a hierarchical structure to work together as a community allows us to grow and evolve on personal levels ans also be in service to all of life. In embracing our unique gifts, talents and strenghts, we become positive change makers’

Sandra Ingerman – Speaking with Nature – Awakening deep wisdom of the earth

Toen ik jaren geleden startte met een zelfoogsttuin richtte ik me vooral op het stukje grond waar ik mee bezig was. Het gezonder maken van de grond, wormen aantrekken door organisch materiaal toe te voegen, een luchtigere bodem met goede afwatering en veel groentes, kruiden en fruit verbouwen, op basis van de Permacultuur principes.

Door de jaren heen gaf ik steeds meer stukjes grond letterlijk de ruimte om zich op eigen wijze te ontwikkelen. Omdat ik zo sterk voelde dat de tuin een ontmoetingsplaats mag zijn. Voor ons mensen, voor leven. Door los te laten ontstonden er kleine biodiverse biotopen zoals een natuurspeelplaats, een paddenpoel, houtwallen, bijenhagen, takkenrillen en vooral veel rommelstukjes met brandnetels en onkruiden, een habitat voor grote aantallen insecten. In die diversiteit ontstond een aantrekkingskracht die ik niet voor mogelijk had gehouden. De tuin werd niet alleen diverser maar ook speelser en spannender. Waren er de eerste jaren weinig mensen die meehielpen, met het volwassen worden van de tuin begonnen mensen zich meer en meer thuis te voelen op dit mooie stukje aarde en kwam er een gemeenschap tot stand.

De zelfoogst was vanaf dag één al ingericht als één organisme. We werken op basis van CSA (community supported agriculture) waarbij tuinder en leden van de tuin een directe relatie hebben en de leden alle kosten dragen inclusief een eerlijk loon voor de tuinder; overvloed en schaarste in de oogstworden met elkaar gedeeld. Maar met het aanwaaien van steeds meer enthousiaste helpende handen ontstond de echte gemeenschap, de LevensTuin! Eén dag in de week wordt er samen gewerkt in de tuin, inspiratie gedeeld en vooral veel gelachen. Jaarlijks gaan we twee dagen met elkaar op pad en bezoeken we andere tuinen. En dan realiseren we ons elke keer weer hoe blij we met elkaar zijn, onze tuinfamilie. Een diverse familie waarin iedereen datgene oppakt wat hem / haar blij maakt en wat binnen zijn / haar macht licht. Koffie verzorgen, nieuwe vrijwilligers rondleiden, nieuwe tuinklussen oppakken en aansturen, uitjes organiseren, een luisterend oor bieden, een veranda in elkaar timmeren. Sinds kort dineren we een keer per maand met elkaar, potluck, met groenten uit de tuin, voor wie zich verbonden voelt met onze gemeenschap en op dat moment zin heeft om aan te komen waaien. Nieuwe ontmoetingen en een uitdijende gemeenschap. Als organisch geheel, met ruimte voor een ieder.

Wil jij ook onze LevensTuin ervaren? Je bent welkom om op donderdag met ons te werken en te lachen, in Joppe (tussen Deventer en Zutphen). We zien je graag verschijnen. (Graag een mailtje naar valerie@hetlevenscollege.com als je ons komt bezoeken)

Groene groet, Valérie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *